IndaFotó képek

Manchester United fanportál

Ez egy Manchester United fanportál. Ha észrevételed van, vagy valamit nem találsz akkor csak kattints a nevemre és küldj egy levelet !

HTML

Rovatok

Linkblog

Friss topikok

  • Lilo24: @RONCI: youtube downloader;) (2009.04.12. 19:49) Manchester induló
  • Pungor Levente: nagyon nagy ez az oldal,aki csinálta ezt az oldalt annak gratulálok és annak is aki szereti a MANC... (2008.11.26. 18:59) Mindörökké Man United!!!!!

2008.08.02. 14:23 Lilo24

szurkolók,stadion,szponzorok

 

Szurkolók

A II. világháború előtt kevés szurkoló kísérte el Angliában a csapatokat az idegenbeli meccsekre, mivel költséges és időigényes volt az utazás, ráadásul sokkal kevesebb embernek volt autója. Amíg a City és a United felváltva játszotta hazai meccseit, a manchesteriek egyik héten az egyik, másik héten a másik csapat meccsére látogattak ki, de a háború után komoly rivalizálás alakult ki és innentől kezdve mindenki egyszerre csak az egyik csapatért szorított.

1956-ban, amikor a United bajnok lett, az ő hazai meccseiket nézték meg a legtöbben, megdöntve a Newcastle United addigi csúcsát. Az 1958-as katasztrófa után egyre többen kezdtek a Vörös Ördögöknek szurkolni és többen jártak mérkőzésekre. Ennek köszönhető, hogy azóta szinte minden évben a Unitedet nézik meg a legtöbben Angliában. Ez akkor is így volt, amikor a csapat a másodosztályban szerepelt (1974/75).

Az 1990-es években és a 2000-es évek elején egyre több szurkolóban, szurkolói csoportban merültek fel ellenséges érzések a klub lehetséges felvásárlásáról hallván. A legaktívabb ilyen csoport az IMUSA (Independent Manchester United Suporters' Association, magyarul: Független Manchester United-szurkolók Szövetsége) volt, akik folyamatosan keményen támadták Rupert Murdoch-ot, aki 1998-ban tervezte a felvásárlást. A másik híres csoportosulás a Shareholders United Against Murdoch (Részvényesek Egyesülete Murdoch Ellen) volt, melyet mára átneveztek Manchester United Supporters' Trust-ra. Utóbbiak lehetővé tették a szurkolók számára, hogy vásároljanak a klub részvényeiből, akiknek így nagyobb beleszólásuk lett az őket is érintő ügyekbe, például a jegyek, szezonbérletek árába. 2005-ben hatalmas volt a felháborodás, végül azonban Malcolm Glazer mégis többségi tulajdonossá vált. Ezért drukkerek egy csoportja új csapatot alapított F.C. United of Manchester néven. Mindezek ellenére az átlagos nézőszám továbbra is emelkedik.

A Man United-szurkolók által teremtett légkört többen kritizálták, 2000-ben a csapat akkori kapitánya, Roy Keane azt mondta róluk, hogy egy "szendvicszabáló csürhe, akik azt sem tudják, mi folyik a pályán". Sir Alex Ferguson pedig 2008. január 1-jén egyik nyilatkozatában panaszkodott a "temetői hangulat"-ra.

Stadionok

A Newton Heath megalakulása után a North Roadon lévő pályán játszotta meccseit, de a vendégcsapatok gyakran panaszkodtak, amiért az egyik kapunál „mocsár” volt, a másiknál meg „több volt a kavics, mint egy kőbányában”. Öltöző sem volt, a játékosok a tíz percre lévő kocsmában vették fel szerelésüket, de ez nem mehetett így tovább egy ligacsapatnál.

1893-ban átköltöztek a Claytonhoz közeli Bank Streetre. A helyzet itt sem volt sokkal jobb, alig néhány fűcsomó volt a homokos talajon és alig lehetett látni a füsttől, ami a szomszédos gyárból jött. Egy alkalommal a Walsall Town Swifts nem volt hajlandó pályára lépni itt a körülmények miatt, ezért a gondnok leterített egy réteg homokot, így megrendezésre kerülhetett a meccs. A Swifts 14-0-ra kikapott, később tüntettek az eredmény ellen a pálya állapota miatt. A találkozót újra le kellett játszani, a vendégek ezúttal is vesztettek, 9-0-ra.

1902-ben közel került a csődhöz a Heath és a végrehajtók bezárták a Bank Streetet. A klub az utolsó pillanatban megmenekült, de szükségük volt egy pályára, melyet ideiglenesen hazai meccseiken használhattak. A választás a szomszédős Hauphrey-ben lévő létesítményre esett.

A pénzügyi segítség után a már Manchester United néven futó csapat még mindig saját otthont keresett. 1909 áprilisában nagyobb földterületet vásároltak körülbelül 60 000 fontért. Ezután Archibald Leitch építészt bízta meg az elnök az új stadion (Old Trafford) megtervezésével és 30 000 fontot adott neki az építési munkálatokra. Az avatóra 1910. február 19-én került sor egy Liverpool elleni meccs keretében, melyet a United 4-3 arányban elveszített. A költözés nem is jöhetett volna jobbkor, néhány nappal az után, hogy lejátszották utolsó mérkőzésüket a Bank Streeten, a főlelátót lerombolta egy vihar.

1941. március 11-én, amikor a németek Angliát bombázták, két találat érte az Old Traffordot is, a legnagyobb lelátó szinte megsemmisült. 1949-ben kezdődött az újjáépítés, aminek idejére ki kellett költözniük. Közel tíz évig a Manchester City pályáját, a Maine Roadot használták. Az éves bérleti díj közel 5 000 font volt. Az építési munkálatokra 22 278 fontot kaptak a Vörös Ördögök egy háborús károk helyreállítását segítő szervezettől.

Az első komolyabb felújítás keretében a Stretford End és a nézőtér keleti fele fölé tető került, de a régi stílusú tartószerkezetek gátolták a pályára való rálátást. Ennek kiküszöbölése érdekében újabb átalakításokra volt szükség, melyek csak az 1993/94-es szezonra készültek el.

A reflektorok felszerelésére az 1950-es években került sor, ekkor négy, 55 méter magas oszlop került a pálya négy szegletébe, melyekben egyenként 54 reflektor volt. Ez 40 000 fontjába került a csapatnak. A régi világítórendszert 1987-ben leszerelték, és egy sokkal modernebbet építettek be. Az új világítótesteket a tetőbe szerelték be, ezek máig használatban vannak.

1990-ben, a Hillsborough-katasztrófa után elrendelték, hogy minden élvonalbeli csapat stadionjában csak ülőhelyek lehetnek. Emiatt az Old Trafford befogadóképessége 44 000 főre csökkent. 1995-ben az északi lelátót háromemeletesre bővítették, további 11 000 helyet létrehozva. Ezután folyamatos átalakítások következtek, a legutóbbi 2006-ban ért véget, amikor 68 000-ről 76 212-re nőtt a befogadóképesség. A vezetők további bővítéseken gondolkodnak, melyek után az Old Trafford nagyobb lehetne még a Wembley-nél is.

Szponzorok

2006. április 6-án a United pénzügyi igazgatója, David Gill bejelentette, hogy a csapat új mezszponzora az AIG lesz. A négy éves szerződés 56,5 millió fontot jelent a csapatnak (évente 14,1 millió), ami brit rekord. Jelenleg a manchesterieknek van a legjövedelmezőbb szponzori szerződésük, bár a Juventus egy évenkénti 15 millió fontos támogatásról tárgyal a Tamoillal.

A Manchester United jelenlegi támogatói:

  • AIG — a United főszponzora
  • Nike — a United mezeinek gyártója
  • Audi — a United számára biztosítja az autókat és az üléseket a klub vezetőinek
  • Budweiser — a United hivatalos söre
  • Betfred — a United hivatalos fogadóirodája
  • Xfm Manchester — a United hivatalos rádióállomása

A klubnak eddig három mezszponzora volt. Az első és a leghosszabb ideig a mezeken látható a Sharp Electronics volt. Velük volt eddig a legsikeresebb a csapat, hiszen 1982-től 2000-ig hét bajnoki címet, öt FA Kupát, egy Ligakupát, egy KEK-et és egy BL-t nyert a United. Ez volt a Vörös Ördögök aranykora. A Vodafone szponzorsága alatt a szerencse fokozatosan elpártolt a csapattól. A távközlési cég négy éves szerződést kötött a klubbal, ami alatt 30 millió fontot fizettek ki. Később ezt megtoldották két évvel és 6 millióval.

A sportszergyártó cégek közül eddig négyet foglalkoztatott a United. Az első az Admiral volt, melyet az 1980-as évek közepén az Adidas váltott fel. 1992-től körülbelül 10 évig a helyi Umbro készítette a vörös mezeket. Ezután a csapat 13 éves, 302,9 millió fontos szerződést kötött a Nike-val.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://manchesterunited.blog.hu/api/trackback/id/tr73597337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása